Протестиращи се събраха пред Капитолия във Вашингтон и малко по-късно нахлуха в комплекса с искане за незабано прекратяване на огъня в Ивицата Газа и спиране на военната помощ за Израел, съобщава телевизионният канал ABC News.

Говорител на правоохранителни органи поясни пред медиите, че участниците в акцията – като всеки друг обикновен гражданин на САЩ, могат законно да влязат на територията на Капитолия. Те обаче рискуват правни последици, в случай че действията им станат "разрушителни“.

Медията съобщава, че полицейските управления от околните райони, включително столичната полиция на Вашингтон и служители от Вирджиния, са били извикани в Капитолия, за да помогнат на правоприлагащите органи. Органите на реда са арестували над 300 демонстранти.

Организаторите на протестите са свързани с антиизраелските групи If Not Now и Jewish Voice for Peace, които настояват за прекратяване на военната помощ на САЩ за Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън е на посещение в Израел на фона на нарастващата загриженост относно конфликта - не на последно място и заради атаката срещу болница в Ивицата Газа, която според официални лица е убила най-малко 500 палестинци.

Белият дом обяви, че американският лидер ще направи обръщение към американците, за да обсъди отговора на САЩ на атаките на ХАМАС срещу Израел и действията на Русия срещу Украйна. Също така стана известно, че Байдън възнамерява да се обърне към Конгреса на САЩ с искане за "безпрецедентен“ пакет от подкрепа за отбраната на Израел.