Около 1000 души се събраха в град Утрехт в четвъртък, за да се включат в шествие срещу "зашеметяващата“ победа на "Партията на свободата“ на Герт Вилдерс на изборите в Нидерландия, предава AFP.

Шествието бе едно от двете планирани акции за четвъртък вечерта. В Амстердам бе организира "антифашистки марш“.

Членове на леви партии в Утрехт са организирали протеста, "за да покажат на нидерландците, че никога не оставяме никого в беда и се борим за правата на всеки".

25-годишна студентка по журналистика от Сирия, признава, че изборният успех на Вилдерс й вдъхва "много страх, защото неговата партия е открито расистка, която иска да "деислямизира“ страната“. По думите й нейните приятели са бежанци с разрешения за постоянно пребиваване, които сега се страхуват за бъдещето си.

В манифеста на партията на Вилдерс се казва, че подобни разрешителни трябва да бъдат отменени, защото "някои райони на Сирия вече са безопасни“.

"Аз самата идвам от Сирия, така че знам какво е да избягаш от война в безопасна страна, но сега вече не се чувствам в безопасност, защото усещам, че голям брой нидерландци искат да напуснем“, допълва тя.

Вилдерс спечели 37 места в 150-местния парламента на изборите на 22 ноември, припомня агенцията.

Въпреки че смекчи донякъде острата си антиислямска реторика по време на предизборната кампания, неговият манифест призовава за забрана на джамиите и Корана.

Вилдерс е привърженик на политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, той открито се противопоставя на ЕС, като призовава Нидерландия да контролира границите си, да намали значително плащанията си към ЕС и да блокира присъединяването на нови членове.

Той също така многократно е казвал, че Нидерландия трябва да спре да доставя оръжие на Украйна.