Властите са съобщили за няколко инцидента в избирателни секции при провеждането на президентските избори в Русия. Гласоподаватели пускат зелена боя в урните, като до момента инциденти са регистрирани в пет региона на страната, съобщава The Moscow Times.

Според местните медии две урни са били повредени по подобен начин и в град Борисоглебск в южната част на руската Воронежка област.

Властите там са заявили, че ще решат дали да преброят повредените бюлетини след края на гласуването в неделя.

Междувременно разследващите в Москва са съобщили, че са задържали местна жена по подозрение за подобен инцидент.

На кадри, споделени от независимата информационна служба "Сота", се вижда как жената разлива зелена боя в урната, след като е пуснала гласа си.

20-годишната жена е заплашена с до пет години затвор по обвинение във възпрепятстване на правото на глас.

Според медии, свързани с руските сили за сигурност, в анексирания Крим възрастна жена е повредила със зелена боя шеста урна за гласуване.

Зелената боя е широко използвана в миналото в атаки срещу антикремълски активисти и опоненти през десетилетието 2010-2019 г., като по този начин също носи значителен символичен заряд.

Очаква се президентът на Русия Владимир Путин да бъде преизбран за пети мандат на вота на 15-17 март, като цялата реална опозиция няма да може да участва в гласуването.