Протест на фермерите в Германия ще блокира движението по 25 шосета около федералната столица Берлин, съобщава вестник BILD.

Демонстрантите започнаха да се събират от сутрешните часове на деня с трактори. Полицията даде разрешение за акцията при условие, че на всеки 30 минути бъдат пропускани колони автомобили. Фермерите обаче обжалваха това решение пред Висшия административен съд на Берлин и Бранденбург, който отхвърли исканията на правоохранителните органи. Според съда опасността от постоянно отваряне и затваряне на блокадата е по-голяма, отколкото от постоянно затваряне, обясни Хенрик Вендорф, председател на асоциацията на фермерите.

Демонстрантите обаче са задължени да оставят аварийните ленти по пътищата отворени в случай на спешност за преминаване на полицейски патрули и линейки, а също така нямат право да блокират изходите на магистралата.

Фермерите планират да парализират движението в други федерални провинции в знак на протест срещу намеренията на правителството в Берлин да намали субсидиите и помощите.