Бившият министър-председател на Словакия, който планира да прекрати военната подкрепа на страната за Украйна, е на път да се върне на поста си, след като неговата политическа партия подписа споразумение с две други партии за съставяне на коалиционно правителство, съобщава The Guardian.

Лявата партия Smer-Словашка социалдемокрация (SMER-SSD) или "Посока" спечели 22,9% от гласовете на парламентарните избори в Словакия на 30 септември.

Лидерът на партията, популисткият бивш министър-председател Роберт Фицо, трябваше да намери коалиционни партньори, за да управлява с мнозинство в 150-местния парламент на страната.

Меморандумът, подписан на 11 октомври, предвижда коалиция между Smer, която има 42 места; лявата партия HLAS (Глас), която е на трето място на изборите и има 27 места; и ултранационалистическата и проруска "Словашка национална партия", която има 10 депутати в новия парламент.

Фицо водеше предизборната си кампания с промосковска реторика, която щеше да приближи Словакия до Унгария в оспорването на консенсуса на ЕС за подкрепа на Украйна срещу руската инвазия.

Фицо даде ясно да се разбере, че подкрепя хуманитарната помощ и помощта за възстановяване на Украйна, но не и изпращането на повече оръжия.

Някои анализатори обаче заявиха, че това може да има слабо въздействие, тъй като запасите на Словакия от резервни оръжия и боеприпаси вече са ниски.