Това лято по билбордовете в Италия се появиха стотици плакати с лозунга "Русия не е наш враг" и с изображение на ръкостискане в цветовете на италианското и руското знаме, пише CNN.

На някои от тях, включително на тези, които се появиха в Рим тази седмица, са изписани и думите: "Достатъчно пари за оръжия за Украйна и Израел. Ние искаме мир. Отхвърляме войната".

Според Sovranita Popolare, групата, която организира кампанията с билбордове в Рим, плакатите, които се появяват за първи път в Северна Италия през юни и са били видени във Верона, Модена, Парма, Пиза и няколко града в южната област Калабрия, са платени от асоциации, създадени в знак на протест срещу локдауна при Covid-19 в страната.

Посолството на Украйна в Рим изрази недоволство от развитието на ситуацията. "Дълбоко сме обезпокоени от арогантността на руската пропаганда във Вечния град", пише то на X, като добавя: "Молим @comuneroma да преразгледа издаването на разрешения за подобни плакати, които имат ясна цел да реабилитират имиджа на държавата агресор".

Официалната реакция на плакатите е различна в различните региони. На някои места плакатите са били премахнати от местни служители, докато на други е било разрешено да останат до изтичане на срока на заплащането им.

В Рим билбордовете са предизвикали гнева на кметството, тъй като на тях са изобразени както името на града, така и официалният му символ. В постановление до местната полиция и рекламната компания, която е собственик на билбордовете в Рим, тя нарежда премахването на всички плакати.

Рекламната компания, Nuovi Spazi Advertising Srl, не е отговорила на молбата на CNN за коментар. Въпреки заповедта за премахване на плакатите, в петък следобед все още е имало такъв на площад Мазини, едно от най-натоварените кръгови движения в града, в добре уреден жилищен район.

Групата се позовава на италианската конституция

В петък Sovranita Popolare публикува на своя уебсайт обширна статия, в която поема отговорност за кампанията и цитира член 11 от италианската конституция, който гласи: "Италия отхвърля войната като инструмент за агресия срещу свободата на други народи и като средство за разрешаване на международни спорове".

"Италия се съгласява, при условията на равнопоставеност с другите държави, с ограниченията на суверенитета, които могат да бъдат необходими за световния ред, осигуряващ мир и справедливост между народите. Италия насърчава и поощрява международните организации, които се стремят към такива цели", продължава конституцията.

Групата, която е изпратила статията на CNN в отговор на молба за коментар, твърди, че след нахлуването на Русия в Украйна "политиците, лидерите, партиите, правителството, подкрепяни от съюзническата и съучастническата преса, бавно и обръщайки се към италианските граждани, са конфигурирали страха, че врагът е близо до нахлуване в Европа".

По-нататък се посочва, че "в продължение на две години италианските подстрекатели на войната подхранват русофобията, чувството на омраза към руския народ, култура и изкуство".

Официално италианското правителство под ръководството на Джорджа Мелони подкрепя продължаването на военната подкрепа на страната за Украйна съгласно резолюция, приета от Европейския съюз. Мелони и президентът на Украйна Володимир Зеленски са се срещали няколко пъти в Рим. По-рано този месец те се срещнаха на форума "Амброзети" в Европейския дом в Чернобио, Северна Италия.

Няколко членове на управляващата коалиция на Мелони обаче частно са показвали симпатии към Русия, включително покойният бивш министър-председател Силвио Берлускони - чието близко приятелство с руския президент Владимир Путин е добре документирано - и неговият заместник министър на транспорта Матео Салвини, който се прочу с това, че преди началото на войната е сниман с тениска на Путин на Червения площад в Москва.

Проучване, проведено през май по поръчка на изследователския център "Европейски съвет за външна политика", показа, че мнозинството от анкетираните в Италия, както и в Гърция и България, са против увеличаване на помощта за Украйна.

Руските пропагандни плакати не са предизвикали забележително възмущение сред италианската общественост, отчасти защото са започнали да се появяват през летните месеци, когато повечето италианци почиват.

Повечето от коментарите към публикацията на украинското посолство на Х твърдят, че Италия не трябва да бъде обект на цензура и че трябва да се позволи свободата на словото.

Италианското законодателство не изисква съдържанието на плакатите да бъде одобрявано от градовете или регионите, но от компаниите, които притежават рекламното пространство, се очаква да спазват правилата, които забраняват подкрепата на фашизма или други крайни възгледи, заяви пред CNN говорител на основния орган за управление на медиите в Италия.