Дъждове, донесени от тайфуна "Хайкуи“, отслабнал до тропическа буря, наводняват южната част на Китай за седми пореден ден, предава Reuters.

В по-хълмистите райони свлачища са разрушили пътища и мостове. В една от метеорологичните станции в Бобай е отчетен рекорд – валежите са достигнали една четвърт от нивото на годишните в региона.

"Хайкуи“ отслабна от тайфун до тропическа буря, след като достигна сушата в провинция Фуджиан на 5 септември, но въпреки това продължава да сее хаос в Южен Китай. Гъсто населеният град Шънджън бе наводнен от най-проливния дъжд от началото на записите през 1952 година. А съседният му Хонконг бе връхлетян от най-лошата буря от 140 години насам.

Учените предупреждават, че тайфуните, удрящи Китай, стават все по-интензивни и пътищата им стават все по-сложни, ескалирайки риска от бедствия, дори в крайбрежни градове като Шънджън, които редовно се борят с тропически циклони и вече имат силни способности за защита от наводнения.

"Тайфуните, които се движат далеч навътре в сушата, засягат региони, исторически по-малко изложени на обилни валежи и силен вятър, често с по-ниска устойчивост на бедствия, което води до по-сериозни загуби“, каза Шао Сун, климатолог от Калифорнийския университет.

Очаква се проливните дъждове в южната част на Китай да продължат и през следващите няколко дни.