Колумбийските насаждения с растението кока, използвано за направата на кокаин, са се увеличили с 10% миналата година и са достигнали най-голямата площ от повече от две десетилетия, се казва в доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), цитиран от Reuters.

Около 253 000 хектара са били засадени с кока през 2023 г., се казва в доклада, спрямо 230 000 през 2022 г. Това увеличи потенциалното производство на кокаин миналата година с 53% до 2644 метрични тона, в сравнение с 1738 метрични тона година по-рано.

UNODC посочват, че разширяването е основно в югозападните департаменти Каука и Нарино, като същевременно остава относително стабилно в останалата част на страната.

"Увеличението от 10% в отглеждането е в най-продуктивните райони на страната и това има много важно въздействие върху потенциалното производство“ на кокаин, посочи регионалният представител на UNODC Кандис Уелш на пресконференция.

Насажденията са предимно на възраст между две и четири години, което ги прави по-продуктивни от по-старите плантации.

Най-концентрираните райони на производство на листа от кока са в райони, където действат леви партизански групи и престъпни групи, основани от бивши крайнодесни паравоенни формирования.

Колумбийските власти от десетилетия се борят за намаляване на трафика на наркотици, но страната остава един от водещите производители на кокаин в света. Съединените щати отдавна оказват натиск върху властите да намалят отглеждането на листа от кока.

Президентът Густаво Петро, ​​първият ляв държавен глава на южноамериканската дъжржава, предложи промяна от това, което той описва като неуспешна военна стратегия срещу наркотрафика, към признаване на употребата на наркотици като проблем на общественото здраве.

Той насърчи доброволни програми за заместване на култури с листа от кока, заедно с повече социални инвестиции в районите, където се отглежда, и изключи възможността за възстановяване на въздушното пръскане на полета с кока с глифозат, химически хербицид.

Неговото правителство нареди на военните и полицията да увеличат конфискациите на кокаин, които миналата година достигнаха рекордните 739,6 метрични тона, според данни на министерството на отбраната.

"Увеличаването на глобалното търсене подхранва увеличаването на обработваемата площ“, посочи министърът на правосъдието Анджела Мария Буйтраго на конференцията.

Производството на кокаин в Колумбия, стратегически разположена между Атлантическия и Тихия океан, се контролира от въоръжени групировки и мнозина смятат, че то подклажда продължаващия близо шест десетилетия вътрешен конфликт, в рамките на който са загинали над 450 000 души.