Членът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Дийн Филипс влиза в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

Според събеседниците на медията конгресменът е "споделил пред колегите си за намерението си да се кандидатира“ и да стане съперник на настоящия американски президент Джо Байдън в битката за президентската номинация на демократите. Друг източник също уверява, че Филипс сериозно обмисля да се включи в надпреварата.

Припомня се, че по-рано Филипс подчерта, че Байдън не бива да бъде смятан за единствен възможен кандидат на партията, тъй като се "търсят алтернативи“. Според законодателя е необходимо първично гласуване, за да се реши кой ще се кандидатира за най-висшия държавен пост в страната.

Както отбелязва изданието, Филипс би могъл да финансира самостоятелно предизборната си кампания. Той е милиардер и един от основателите на Talenti Gelato, която оперира в хранително-вкусовата промишленост.

През март американската писателка Мариан Уилямсън, която поиска номинацията за президент на САЩ от Демократическата партия на изборите през 2020 г., обяви, че отново възнамерява да участва в надпреварата.

Следващите президентски избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г. На 25 април Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Бившият държавен глава Доналд Тръмп, републиканец, обяви влизането си в предизборната надпревара през ноември 2022 г.