Цената на програмата за разработка и производство на американските изтребители от пето поколение F-35 се увеличи с почти 10% до 485 милиарда долара поради необходимостта от допълнителни разходи за отстраняване на проблема с прегряването на двигателя, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни от Министерството на отбраната на САЩ.

"Разходите на Пентагона за разработването и производството на F-35 на Lockheed Martin се повишиха с близо 10% до 485 милиарда долара, тъй като са необходими средства за подобрения на двигателя“, пише агенцията.

Преди това цената на програмата бе 442 милиарда долара. Увеличението на стойността й е следствие от необходими разходи за борба с прегряването на двигателя и "управление на топлинната мощност“ на изтребителя, тъй като прекомерното нагряване съкращава живота на силовата установка.

Посочва се, че като се вземат предвид увеличените разходи, програмата F-35 се е оказала най-скъпата от всички проекти за разработване на американски оръжейни системи. Към днешна дата ВВС на САЩ и партньорите на Вашингтон са получили повече от  1000 изтребители. Общо програмата планира да произведе повече от 3 000 самолета със срок на експлоатация до 2088 година.