Замяната на наземния ядрен арсенал на САЩ от програмата Minuteman III официално изчерпа бюджета си от 95,8 милиарда долара поради пандемията от COVID-19 и инфлацията, съобщиха от американските Военновъздушни сили (ВВС), цитирани от Reuters.

От Пентагона уведомяват Конгреса, че програмата, проектирана и управлявана от Northrop Grumman Corp, преминава на нов етап, но вече е с поне 37% над оценката на разходите преди пандемията, финализирана през септември 2020 г., разкри Андрю Хънтър, асистент секретар на Военновъздушните сили за придобиване, технологии и логистика.

Промените в програмата, като правенето на по-големи силози и преминаването към по-издръжливи материали, също повишиха разходите.

Общите разходи по програмата, които сега се оценяват над 131 милиарда долара, могат да нараснат допълнително, тъй като министърът на отбраната на САЩ приключи прегледа до лятото.

Докато в Министерството на отбраната редовно се случват преразходи, междуконтиненталната балистична ракета (МБР) Minuteman е особено скъпа за замяна.

Ракетната мрежа е част от така наречената ядрена триада, която включва наземни междуконтинентални балистични ракети с ядрени глави, бомбардировачи с ядрени способности и ядрени оръжия, изстрелвани от подводници.

Преминаването на праговете за оценка на разходите задейства Закона на Нън-Маккърди. Законът от 1982 г. изисква Пентагонът официално да обоснове пред Конгреса важността на програма, в която разходите за придобиване на единица са се повишили с повече от 25% над базовата линия, и да покаже, че няма алтернативи.

Превишаването на разходите се усеща най-силно при модернизирането на силозите с 450 ракети и тяхната командна инфраструктура, която включва 12 000 км нови кабели. Програмата също така ще закупи камиони, обучение, командни сгради и 659 ракети.