Сърбия е голям играч, който седи на ръба на острието между Москва и Брюксел – две абсолютно противоположни избора във всеки момент. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева. Според нея в ситуация на война и на военни престъпления на Русия – става все по-трудно да удържа т.нар. си неутралитет. Подкрепя се резолюцията на ООН против войната, но не санкциите, припомни проф. Кръстева.

"Вучич черпи един историко-политически ресурс от политическата култура на Сърбия, която се корени в движението на необвързаните държави – Югославия като инициатор и един от лидерите на това движение, което наистина е изкристализирало в една политическа култура, която мери своето самочувствие. Знаем, че сърбите имат високо политическо самочувствие в това да имат известна независимост. Така че това е един от устоите на Вучич в тази много трудна игра“, обясни тя.

Според политолога Сърбия знае какво иска. "Иска власт, иска средства, иска да се ползва от облагите на противоборството между Европейския съюз и Русия. Но смятам, че много скоро трябва да направи своя избор. Русия е миналото, Европейският съюз е бъдещето. И колкото и горди в своята самостоятелност и независимост да са сръбските граждани, младите, които емигрират – Сърбия е страна с огромна емиграция и диаспора – къде отиват? Дали отиват в Русия или отиват в Западна Европа? Младите показват къде е бъдещето“, коментира тя. Според политолога, ако Сърбия иска да задържи младите и да върви към своето бъдеще, сравнително скоро трябва да направи избора на Европейския съюз.

Милослава АНГЕЛОВА