Икономиката на Северна Корея ще спечели от споразумението с Русия за доставка на оръжия за войната на Руската федерация в Украйна - това ще даде тласък на икономиката на Северна Корея в условията на санкции, пише  Deutsche Welle.

"Споразумението предвижда трансфер на снаряди и балистични ракети, което повишава финансовата стабилност на Пхенян.

Тази година се очаква Северна Корея, най-изолираната държава в света, да се върне към икономически растеж за първи път от времето преди пандемията, тъй като доставките на оръжие в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна ще попълнят хазната на държавата.

Според Националната разузнавателна служба на Южна Корея от август миналата година Северна Корея е извършила 10 доставки на оръжие за Русия с общо около един милион снаряда. 

Според други данни Пхенян по-специално е предал балистични ракети на руската армия. И Пхенян, и Москва отричат ​​тези доставки.

Тайната сделка между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Путин вероятно ще даде тласък на малката, централизирана икономика на Северна Корея, която централната банка на Южна Корея изчислява, че ще струва 24,5 милиарда долара през 2022 г.

"Блокдауните поради COVID-19 и международните санкции, наложени през 2016 г. заради ядрената програма на Пхенян, нанесоха щети на основния износ на въглища на Китай. Тези две кризи влошиха тежките трудности в Северна Корея, където 60% от населението живее под прага на бедността.

Икономиката е в упадък през последните пет години. Така че оръжейната сделка с Русия ще помогне за връщане към положителен растеж от около 1% през 2024 г.“, посочва Анвита Басу, експерт във Fitch Solutions.

Басу смята, че нейната прогноза е приблизителна, тъй като Пхенян не съобщава икономически данни. 

Миналата година търговията на Северна Корея с Китай, нейният най-голям партньор, се възстанови до нива от преди пандемията от 2,3 милиарда долара (според Пекин), след рязък спад между 2016 и 2018 г. след налагането на санкциите.

Отбранителният сектор на Северна Корея е един от най-големите работодатели в страната, като наема около два милиона работници от население от 26 милиона. Секторът има значителен принос за икономиката на страната наред със селското стопанство.

Първоначално само доставчик за собствената си армия, Северна Корея намери няколко ключови чуждестранни клиенти за своите оръжия и боеприпаси, главно страните от бившия Съветски съюз или страните от Африка на юг от Сахара, пише DW.

Въпреки важността на отбранителния сектор, Басу е скептичен, че обикновените севернокорейци ще се възползват от руската оръжейна сделка. 

Очаква се Северна Корея да реализира печалба от поне 1 милиард долара от продажбата на артилерийски снаряди на Русия, съобщи Bloomberg тази седмица.