Председателят Майк Джонсън инициира резолюция, подкрепяща Израел в първото му действие като лидер на Камарата на представителите на САЩ в сряда, след триседмичен лидерски вакуум, който остави ръководената от републиканците камара недееспособна, предава Reuters.

"Първият законопроект, който ще внеса на този етаж след малко, ще бъде в подкрепа на нашия скъп приятел Израел и ние сме закъснели да направим това“, заяви Джонсън, когато пое поста на говорител.

Камарата подкрепи резолюцията с 412 срещу 10, като шестима членове гласуваха "присъстващи“, което отразява традиционната силна подкрепа в Конгреса за еврейската държава. Необвързващата мярка потвърждава ангажимента на САЩ към Израел и призовава ХАМАС незабавно да прекрати атаките и да освободи всеки заложник.

Девет от гласовете "против" бяха от демократи, някои от които казаха, че са против резолюцията, тъй като тя не засяга загубата на палестински животи, и един от републиканец. И шестте "присъстващи“ гласа дойдоха от демократите.

Камарата на представителите беше без говорител от 3 октомври, когато осем републиканци се присъединиха към демократите, за да свалят Кевин Маккарти, първият път, когато говорител на САЩ беше отстранен от позицията. Джонсън, социален консерватор с малък лидерски опит, беше избран за говорител в сряда.

Водената от Джонсън Камара трябва скоро да се заеме с мярка, която ще има силата на закон. Президентът на Демократическата партия Джо Байдън поиска миналата седмица от Конгреса да приеме финансов пакет от 106 милиарда долара, включително 60 милиарда долара помощ за Украйна, Тайван и сигурността на границите в допълнение към 14,3 милиарда долара за Израел.

Издигането на Джонсън замъгли перспективите за това широко искане за финансиране. Подобно на много други републиканци, тясно свързани с бившия президент Доналд Тръмп, новият говорител беше противник на помощта за Украйна. "Докладна карта“ от консервативната кампания "Републиканци за Украйна“ даде на Джонсън оценка "F - Много лоша“ въз основа на миналите му гласове срещу помощта за Киев в борбата му срещу Русия.

Джонсън заяви в сряда, че подкрепя помощта за Украйна "с условия". Той каза пред репортери: "Ние работим по въпроса. Искаме от Белия дом отчетност и цели, които са ясни. Но ние ще проведем тези дискусии. Ще бъдат много продуктивни“.

В Близкия Изток войната избухна на 7 октомври с нападение срещу Израел от палестински бойци на ХАМАС, които убиха 1400 души и взеха други 200 заложници. Израелските ответни удари са убили над 6500 души в Газа, съобщи здравното министерство в управляваната от ХАМАС Ивица.