Въоръжените сили на САЩ се намират в "ключов момент“ по отношение на биозащитата и трябва да действат спешно, за да се справят с потенциала за биологично оръжие и други катастрофални събития, включително пандемии, който имат страни като Китай и Русия. Постоянни заплахи идват също от Северна Корея, Иран и някои екстремистки организации, се посочва в преглед на Министерството на отбраната на САЩ за биологичните заплахи, цитиран от американският вестник The Washington Post.

Документът, предназначен да зададе тона на стратегията на Пентагона за биоотбрана до 2035 г., посочва Китай като ключова дългосрочна заплаха за страната. Той поставя под въпрос съответствието на Пекин със съществуващите международни разпоредби за биологични оръжия и поражда опасения относно ускорените му планове за интегриране на програми за граждански биологични изследвания в армията, обясняват от редакцията.

Прегледът на Пентагона предполага, че Китай, Русия, Северна Корея и Иран вероятно запазват способността си да създават смъртоносни токсини и патогени и че "напредъкът както в синтетичната биология, така и в синтеза на пептиди може да позволи на тези страни да разработят широка гама от нови токсини със смъртоносно действие“.

Докладът също така отбелязва, че Русия и Северна Корея продължават с развитието на активни програми за настъпателни биологични оръжия.

Прегледът се основава на поуките, извлечени от отговора на кризата COVID-19, както и на Националната отбранителна стратегия на администрацията на Байдън. При това документът отчита нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон по въпроси за биологичните изследвания, включително спекулации за произхода на коронавируса и необоснованите обвинения на Пекин, че САЩ провеждат биовоенни изследвания в Украйна.

Въпреки че прегледът е широкообхватен, неговият фокус върху Китай като основен приоритет е отклонение от предишни оценки и подчертава нови опасения относно разширяващите се усилия на Пекин за обогатяване на биологичните ресурси, подчертават от редакцията.

"Няма да се изненадам, ако през следващата година кажат, че Китай има някаква офанзивна програма за биологични оръжия. Обикновено те просто казват нещо от рода на "загрижени сме за двойна употреба“. А тази година не го направиха“, казва Аша М. Джордж, председател на двупартийната комисия по биосигурност. По думите й Русия остава също толкова опасна заплаха, колкото е и Китай.

"Може би Министерството на отбраната поставя Китай на първо място заради всичките милиарди, които страната инвестира за проучвания в тази сфера. И вероятно нямат доказателства, че Русия влага толкова много пари в биоикономиката“, обяснява още Аша М. Джордж.

Биологични изследвания в Китай

През последното десетилетие Пекин инвестира сериозно в мрежа от лаборатории за биобезопасност на високо ниво, оборудвани да обработват и тестват по-опасни патогени. Освен това Китай похарчила милиарди долари за по-широки изследователски програми с цел да стане световен лидер във високоспециализирани медицински и биологични изследвания.

"САЩ са загрижени за спазването на изискванията от страна на Китай за научни изследвания и разработки на военни медицински токсини предвид тяхната потенциална биологична заплаха. КНР също разкри планове за превръщането си в световен лидер в технологии като генно инженерство, прецизна медицина и наука за мозъка“, се казва в прегледа на Министерството на отбраната на САЩ.

Китай въведе мащабни промени в политиката, които все повече предефинират биологичните изследвания като част от националната сигурност, ограничавайки сътрудничеството в чужбина. През 2017 г. Пекин обяви, че ще бъдат отпуснати специални средства за биологични изследвания по проекта "военно-цивилен синтез“, национална програма за интегриране на цивилни технологии и изследвания в Народната освободителна армия.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон отказа да коментира конкретни твърдения в новия доклад на Пентагона, като заяви единствено, че Пекин е "категорично против разпространението на биологични оръжия и техните технологии“.

"Ние непрекъснато засилваме контрола върху износа на биологични продукти и технологии с двойна употреба“, увери той, припомняйки, че Китай е подписал Конвенцията за биологичните оръжия от 1984 г.

Пекин призова САЩ да публикуват повече подробности за собствените си изследвания в областта на биозащитата и повтори "необоснованите твърдения на Москва“, че Пентагонът финансира лаборатории за биооръжия в Украйна.

Миналия март Белият дом нарече твърденията "абсурдни“ и предупреди, че Русия може да използва свои собствени биологични оръжия в Украйна.