Комисията по външните работи на Камарата на представителите на САЩ привика държавния секретар Антъни Блинкен да даде показания относно изтеглянето на американските войски от Афганистан през август 2021 година, предава Reuters, като се позовава на писмото на председателя на комисията Майкъл МакКоул.

Блинкен, който преди това отказа да се яви пред комисията, следва да направи това на 19 септември – в противен случай ще бъде изправен пред обвинения в неуважение.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър на свой ред заяви, че първият дипломат на Вашингтон все още не е в състояние да свидетелства на датите, предложени от комисията, но предложи "разумни алтернативи“, за да удовлетвори искането на МакКоул.

"Разочароващо е, че вместо да продължи да си сътрудничи добросъвестно с Министерството, комисията издаде още една ненужна призовка“, коментира Милър.

Той също така отбеляза, че Блинкен е свидетелствал пред Конгреса за Афганистан повече от 14 пъти, включително четири пъти пред комисията на МакКол.

Освен това Държавният департамент е предоставила на комисията близо 20 000 страници документи, няколко брифинга на високо ниво и стенограми от интервюта, припомни той.

През май МакКоул покани Блинкен да говори на изслушване през септември относно доклада на комисията за разследването на изтеглянето на войските от Афганистан.

След това в писмо до него ръководителят на комисията отбеляза, че настоящи и бивши служители на Държавния департамент са потвърдили, че държавният секретар е взел окончателните решения за изтегляне и евакуация.

"Следователно имате възможност да предоставите на комисията информация за нейното разглеждане на потенциално законодателство, насочено към предотвратяване на катастрофални провали, свързани с изтеглянето на войски, включително потенциални реформи в законодателната власт на Министерството“, пише МакКоул.

Призовката от комисията, която разследва изтеглянето на войските от Афганистан от години, идва в момент, когато събитията около нея стават все по-политизирани преди президентските избори на 5 ноември, коментира агенцията.

САЩ изпратиха войски в Афганистан по време на мандата Джордж Буш-младши след терористичните атаки от 11 септември като радикална мярка за борба с тероризма. През април 2021 година президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението за изтегляне на войските от страната.