Дания планира да наеме 300 затворнически килии в Косово за затворници от трети страни, предава електронната медия Prishtina Insight.

Министърът на правосъдието на скандинавската държави Ник Хеккеруп обяви плана в сряда, след като договори споразумение с Датската народна партия и консерваторите. В изявление министърът пояснява, че с Прищина е постигната договореност за наемането места за затвори в Косово, за да се депортират осъдени от трети страни.

"Депортираните престъпници вече могат да излежават присъдите си в чужбина и не е тайна, че има проблеми с пространството в датските затвори“, каза говорителят по правната политика на Датската народна партия Петер Скааруп.

Министерството на правосъдието в Косово обяви през деня, че е поело ангажимент да освободи съответния брой килии за 300 затворници от Дания.Според ведомството изпращаните от Дания престъпници няма да т.нар. високорискови."Министерството на правосъдието се ангажира с освобождаването на поправителен дом с капацитет за 300 осъдени, които ще бъдат докарани от Кралство Дания. Осъдените, които ще бъдат преместени в тази институция, няма да са високорискови“, се казва в съобщението.

Като компенсация за това Косово ще получи 210 милиона евро, които "ще бъдат предназначени за капиталови инвестиции, по-специално за възобновяема енергия“, казаха още от Министерството на правосъдието в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова