Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин и част от командирите на наемниците са били приети в Кремъл на 1 юли за среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщава френският вестник Libération, като се позовава на източници.

На срещата, организирана седмица след опита за бунт на "вагнеровците“, са присъствали служители по сигурността. В разговорите е участвал и ръководителят на Руската гвардия Виктор Золотов, определян като "много лоялен към президента“, както и Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване, твърди изданието.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди медийния доклад.

На 29 юни държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е разговарял в Кремъл в продължение на почти три часа с командирите на "Вагнер“ и основателя на частната военна компания Евгений Пригожин, цитира ТАСС думите му.

"Президентът проведе такава среща. Той покани на нея 35 души - всички командири на отрядите и ръководството на компанията, включително самият Пригожин“, обясни Песков. 

"Тази среща се проведе в Кремъл на 29 юни. Тя продължи почти три часа. Подробностите за нея са неизвестни, но единственото, което можем да кажем, е, че президентът даде оценка на действията на ротата на фронта по време на специалната военна операция, а също така даде своята оценка на събитията от юни 24“, добави Песков.

Според него "Путин се е вслушал в обясненията на командирите [на "Вагнер“] и им е предложил допълнителни варианти за назначаване и по-нататъшно бойно използване“. В същото време "самите командири представиха своята версия за случилото се [на 24 юни], те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и върховния главнокомандващ, и също така казаха, че са готови да продължават да се борят за Родината“.

"Това е всичко, което можем да кажем за тази среща“, заключи Песков.