В края на януари, когато ситуацията в Бахмут бе критична за руснаците, основателят на частната военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин е направил на Киев изключително предложение – командирите на Въоръжените сили на Украйна да изтеглят своите войници от района около оспорвания град, в замяна на което той да разкрие позициите на силите на Москва в други части на фронта. Това става ясно от изтеклите по-рано секретни документи на Пентагона, съобщава американският вестник The Washington Post.

Уточнява се, че Пригожин е предал предложението в Дирекцията на военното разузнаване на Украйна, с които е поддържал тайни контакти по време на войната, според неоповестени по-рано документи на американското разузнаване, изтекли в платформата Discord.

Пригожин публично е в спор с руските военни командири, които – по думите му – не са успели да оборудват и снабдят ЧВК "Вагнер“, оказваща жизненоважна подкрепа за военните сили на Москва в Украйна. Но той е и съюзник на руския президент Владимир Путин, който може би смята предложението на Пригожин за предателство, отбелязват от редакцията.

От изтеклия документ не става ясно кои позиции на руските войски Пригожин е предложил да разкрие. Двама украински служители потвърдиха, че той е разговарял няколко пъти с украинското разузнавателно управление. Един от служителите твърди, че Пригожин е разширил предложението по отношение на Бахмут повече от веднъж, но Киев го е отхвърлил, тъй като служителите не са му имали доверие и са сметнали, че предложенията му вероятно са блъф.

Официален представител на САЩ също предупреди, че във Вашингтон има подобни съмнения относно намеренията на Пригожин.

В интервю за The Washington Post от по-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски не потвърди контактите с Пригожин. "Това е въпрос на [военното] разузнаване“, подчерта той. Зеленски също се противопостави на публичното споделяне на класифицирана информация и изрази увереност, че изтичането на информация би било в полза на Русия.