На Бундесвера ще са необходими около 100 години при сегашния производствен капацитет за отбрана, за да се върне към нивата на запасите си от преди 20 години. В същото време "военната машина" на Русия работи на пълен капацитет, което заплашва НАТО и Германия с още по-голяма опасност да изостанат в броя на оръжията, пише изданието Der Spiegel, като се позовава на изследване.

Според експертите, ако темпът на германските покупки се запази и в бъдеще, за възстановяването на запасите на нивата от 2004 година ще отнеме 100 години. По това време Германия имаше 423 изтребителя на въоръжение, от които в момента са останали само 226.

"Ако искаме да се върнем към нивото на запасите от 2004 година, например, на танкове, то при сегашните темпове на производство това ще бъде постигнато едва през 2066 година, на изтребители - през 2038 година, а на артилерийски гаубици, които са много търсени в Украйна – през 2121 година“, посочва изданието.

Журналистите пишат, че в Русия ситуацията е съвсем различна. Производственият капацитет на страната може да произведе целия запас на Германия за шест месеца. Руската федерация например може да изстрелва по Украйна по 10 000 артилерийски снаряда и ракети на ден, пишат експертите. Ако пренесем скоростта на използване на оръжия от Русия към годишния обем на производството на Германия, то той ще "пресъхне“ за два месеца.