Поражението на Русия не е само случаят, в който Украйна излиза на границата от 1991 г. Това е работа на страната и нейните партньори, която "трябва да доведе до тактически поражения на страната-терорист, след което окупаторите да избягат от бойното поле на територията на Руската федерация, където трябва да започнат преговори“, заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителят на президентската канцелария в интервю за "24 канал".

Отговаряйки на въпрос на журналисти за проучване сред украинци, според което 66% от гражданите вярват във военна победа над Русия, докато 16% са на обратното мнение, а 18% изобщо не са решили, Подоляк отбеляза, че това е "известен психологически капан, в който често изпадат хората“.

"Това е известен психологически капан, в който хората, които са били под стрес или криза, често отговарят нерационално на въпроса за мотивацията на опонента им уморени от войната тук, трудно ни е и т.н. и т.н.“, отбеляза съветникът на ръководителя на Офиса на президента на Украйна.

В същото време той добави, че е необходимо ясно да се разбере: Украйна е държава, която е била нападната и води отбранителна война. От другата страна е държава, която е нападнала и води агресивна война, анулирайки международното право и не спазвайки никакви конвенции, които описват начина на водене на война.

Според него Русия не само безпричинно напада Украйна, но и демонстративно нарушава правилата за водене на война, по-специално по отношение на военнопленниците, цивилното население в окупираните територии, атаките срещу граждански обекти, инфраструктурата и използването на забранени оръжия.

"Искам да разбера логиката на хората, ако смятате, че не ни трябват границите от 1991 г., тогава защо смятате, че Русия ще се задоволи с минималното, а не с изпълнението на всичките си последващи планове дойде да убие и вземе всичко, но успееш да отстоиш част и да отстоиш правото си на живот, тогава защо мислите, че убиец, който не е наказан, няма да продължи експанзията си откъде идва тази илюзия?“ – обобщи Подоляк.

Той отбеляза какви цели си е поставила Русия и не ги е постигнала:

"унищожаване на украинската държавност и идентичност на Украйна, изтриване на всичко от историята;

частично да убиват или депортират хора, които се самоопределят като украинци, и да населят цялата територия на Украйна с максимален брой руски граждани с ниска емпатия и интелектуално ниво“.

Съветникът на ръководителя на ОП отбеляза, че щом Руската федерация получи замразен конфликт, тя "не е загубила“ и няма да носи юридическа отговорност, няма да плати за разрушената инфраструктура, а напротив, ще " стават все по-нагли" и искат компенсации за санкции и други подобни.

"Защо хората смятат, че може да се говори за границите от 1991 г.? Нека разбием този мит. Не говорим за територия, а за загуба или печалба на едната и на другата страна. Някой трябва да загуби, някой трябва да спечели. Какво е загуба на Русия? Това не са само териториални загуби за Русия, няма нужда да се стига до границата от 1991 г. Концентрираната работа на Украйна и партньорските страни трябва да доведе до тактически поражения за Русия. След това тези хора трябва да избягат от бойното поле на руска територия, където трябва да започнат преговорите“, отбеляза Подоляк.