Унгария е за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, тъй като е убедена, че конфликтът не може да бъде разрешен с военни средства. Това заяви президентът на Унгария Каталин Новак в интервю за онлайн изданието Index за срещата с украинския си колега Володимир Зеленски, която се проведе на 23 август в Киев.

Коментирайки забележката на журналиста, че Украйна очаква да върне изгубените територии чрез военни действия и следователно Зеленски "е по-малко ангажиран с мира от унгарците“, Новак каза: "Украинският президент представлява украинските интереси, унгарският - унгарските. Така и трябва да бъде“.

В същото време държавният глава потвърди, че "не вижда военно решение, което да доведе до устойчив мир [в Украйна] в дългосрочен план". "Следователно е необходимо да седнем на масата за преговори. Изразих това силно мнение пред президента [Зеленски] както публично, така и насаме",отбеляза Новак. Тя добави, че Унгария ще се присъедини към международните усилия за намиране на начини за разрешаване на украинския конфликт.

Според Index разговорът на Новак със Зеленски се е състоял в подземния бункер на президента на Украйна "на минус втория етаж“. По време на престоя си в Киев президентът на Унгария, заедно с лидери на други страни, взе участие във форума "Кримска платформа“.