Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова "не би могла да отговори точно“ дали може да бъдат изпълнени т.нар. френско предложение плюс и позицията на правителството, представена наскоро в Брюксел. Тя обаче повтори, че в Договора за добросъседство и приятелство с България няма залегнала разпоредба за промяна на Конституцията и подчерта, че няма как да има, защото е обвързана с историческите комисии и техните обсъждания. Въпреки това, по думите й, може да се подходи към споразумението по друг начин, предава скопската електронна медия A1 On.

"Не бих могла да отговоря точно, въпреки че имах приятелска среща с президента на България г-н Радев. Най-повтаряната фраза от всички е, че трябва да спазваме споразуменията. Разбира се, всеки, който познава международното право и правото като цяло знае, че в Договора за добросъседство и приятелство няма разпоредба, която да казва, че трябва да се промени Конституцията. И няма как да има – това е обвързано с известните исторически комисии и техните разговори и преговори. Това, което посочвам, не е директен отговор на въпроса дали ще променяме преговорната рамка – а това не може да се случи“.

Силяновска-Давкова подчерта още, че историята, културата, езикът не могат да бъдат предмет на разговор.

"Тогава това, което правим, всъщност е да напомняме на ЕС за основните ценности и принципи на конституционното право на Общността. Всичко, за което говоря, културна идентичност, национална идентичност, споразумения, основани на реципрочност, ненамеса във вътрешните работи, зачитане на достойнството и почтеността, е част от европейското конституционно право. Тогава можем да подходим по друг начин към споразумението“, отбеляза държавният глава на югозападната ни съседка.