Полският президент Анджей Дуда заяви в интервю за Wirtualna Polska, че смята, че победата на Москва във въоръжения конфликт в Украйна може да доведе до началото на война между Русия и НАТО.

"Потенциална война между Русия и Запада би била невероятно близо“, предупреди Дуда.

Коментирайки възможните последици от поражението на Киев, полският президент подчерта, че Северноатлантическият алианс вече се готви за потенциален въоръжен конфликт с Русия.

В същото време, според него, ако "руският империализъм не бъде отблъснат и това жестоко острие на Путин не бъде притъпено, то това ненаситно руско чудовище ще иска да атакува все по-нататък“. В същото време, както заяви Дуда, Западът не трябва да се занимава с броене на дните до евентуална конфронтация с Русия, а с действия.

"Трябва да си вършим работата, осъзнавайки заплахите. И трябва да действаме рационално и спокойно. И ми се струва, че точно така действаме днес – увеличихме значително разходите за отбрана в Полша и всички, надявам се, разбират, че е необходимо да ги подкрепяме. Полското общество също очаква това, въпреки че това е голяма жертва, но сега цел номер едно е сигурността на Полша“, подчерта Анджей Дуда.