В авторска статия за американския вестник The Washington Post отстраненият от власт президент на Нигер Мохамед Базум поиска помощ от САЩ "и цялата международната общност за възстановяване на конституционния ред в страната“.

"В този труден за нас час призовавам правителството на САЩ и цялата международна общност да ни помогнат да възстановим нашия конституционен ред. Борбата за нашите споделени ценности, включително демократичен плурализъм и зачитане на върховенството на закона, е единственият начин да постигнем устойчив напредък срещу бедността и тероризма. Нигерийският народ никога няма да забрави вашата подкрепа в този ключов момент от нашата история“, уверява Базум.

В коментара за The Washington Post Базум нарича себе си "заложник“ и пише, че превратът "няма оправдание“ и ако успее, "ще има опустошителни последици за страната, региона и целия свят“.

Той припомня, че неговото правителство е дошло на власт чрез демократични избори през 2021 г. По думите му бунтовниците оправдават действията си с това, че борбата на властите срещу тероризма не е била успешна и че всички икономически и социални реформи, както и партньорствата със САЩ и Европа, са навредили на Нигер.

Базум не е съгласен, че ситуацията със сигурността в Нигер не се е "подобрила драматично“ благодарение, наред с други неща, на партньорствата със западните страни. Той обърна внимание на факта, че чуждестранната помощ съставлява 40% от бюджета на Нигер, но страната може да не получи тези средства поради държавния преврат. Мохамед Базум отбеляза също, че темпът на растеж на БВП на глава от населението през 2022 г. се е утроил до 7,4%. Също така миналата година, казва той, не е имало стачки на учители и работещи в големи сектори.

"Заслужава да се отбележи, че ситуацията със сигурността в Нигер е много по-добра от тази на нашите съседи Мали и Буркина Фасо, чиито правителства, създадени в резултат на военен преврат, подкрепят незаконния преврат. Вместо да се справят с проблемите на сигурността чрез укрепване на собствените си възможности, те наемат престъпни руски наемници като групата "Вагнер“ в ущърб на правата и достойнството на своя народ“, пише още президентът на Нигер.

Базум уточни, че след държавния преврат цената на ориза в страната вече се е повишила с 40%, а някои райони са започнали да отчитат недостиг на стоки и електричество. "По официална покана на заговорниците и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под влиянието на Русия чрез "Вагнер“, чийто брутален тероризъм се проявява с пълна сила в Украйна“, изразява увереност отстраненият от власт президент на Нигер.

Мохамед Базум се опасява, че "Боко Харам“ и други терористични групировки "със сигурност се възползват от нестабилността на Нигер, като използват страната като трамплин за нападение на съседни държави и подкопаване на мира, сигурността и свободата“.

В нощта на 27 юли военните от президентската гвардия на Нигер обявиха, че Мохамед Базум и членовете на семейството му са отстранени от власт. Командването на армията на Нигер подкрепи военните, които организираха бунта. Базум отказа да подаде оставка. На 1 август Европейският съюз започна евакуацията на своите граждани от страната. На следващия ден армията на Нигер назначи нови ръководители на регионите в страната. По-рано днес бунтовниците денонсираха военните споразумения с Франция, а също така свалиха правомощията на посланиците на Нигер във Франция, Нигерия, Того и САЩ.