Израелският президент Исак Херцог отхвърля участието на страната си в масовите взривове на пейджъри и радиостанции, използвани от бойците на "Хизбула" в Ливан. Това е първият официален коментар от страна на представител на израелските власти. Тази сутрин Исак Херцог даде интервю за Sky News, като коментира взривовете на електронни устройства в Ливан и актуалното състояние на конфликта в Близкия изток. (Sky News публикува видео на цялото интервю). 

Още в самото начало на интервюто Херцог отхвърли твърденията, че Израел е замесен в нападенията с взривени пейджъри и уоки-токита в Ливан тази седмица (17 и 18 септември), и настоя, че Израел не иска пълномащабна война със северната си съседка.

Категоричното отричане от страна на президента, че Израел стои зад атаките срещу пейджъри и уоки-токита на "Хизбула", отива по-далеч от официалния отговор на израелското правителство, което досега не коментираше нищо, пише британската агенция.

Не е необичайно Израел да запази мълчание след големи атаки срещу враговете си и обикновено вината се предполага по липсата на коментар, но Херцог е категоричен, като заяви, че "отхвърля всякаква връзка с този или онзи източник на операция" и подчерта, че "Хизбула" и Иран имат много врагове". Херцог допълни, че "Хизбула" е "въоръжена до зъби от иранската империя на злото" и заяви, че Иран иска да "завладее Близкия изток и да навлезе в Европа и останалия свят".

Запитан дали Израел ще предприеме ракетни атаки срещу Иран, той заяви, че страната му "винаги е давала ясно да се разбере", че ще защитава народа си и ще "отстрани всички заплахи, които са екзистенциални за държавата Израел".

При засилените боеве между Израел и подкрепяната от Иран и базирана в Ливан групировка "Хизбула" тази седмица Херцог призна, че има вероятност ситуацията "да се изостри драматично".

Той заяви, че Израел "не е заинтересован" да воюва с Ливан, но че страната е била превзета от "Хизбула" и Израел се бори "за целия свободен свят".

След това Херцог показа изображение, показващо военните командири на "Хизбула", като подчерта онези, които са били убити при петъчния израелски въздушен удар по Бейрут.

Важен акцент от интервюто бе и "разочарованието" на Херцог от Обединеното кралство

Президентът бе попитан дали е разочарован от начина, по който британското правителство е действало през последните няколко седмици спрямо Израел.

Обединеното кралство преустанови издаването на лицензи за износ на оръжия за страната, които да бъдат използвани във военните операции в Газа, след като беше извършен преглед на спазването на международното хуманитарно право от страна на Израел.

"Имаме отлични отношения с британския народ", посочи той. "Лично аз имам много близки отношения с правителството на Негово Величество и с Великобритания като цяло.

"Но също така трябва да разберете, че между приятели, ние очакваме приятелите и съюзниците да бъдат до нас през цялото време, както ние сме до тях".

"И очевидно, да, вярно е, че в Израел има чувство на разочарование".

Запитан дали израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е "правилният човек", който да върне заложниците на Израел от Газа, Херцог заяви, че това е "неудачен въпрос".

"Работя в тясно сътрудничество с министър-председателя и ще работя с всяко правителство и с всеки министър-председател", коментира той като добави, че Нетаняху е третият министър-председател, с когото е работил по време на мандата си като президент.

В края на разговора Херцог заяви, че за да се сложи край на войната и да се върнат заложниците командирът на "Хамас" Яхия Синвар трябва да поеме отговорност.