Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е подложен на жестоки критики от босненските мюсюлмани и част от хърватската общност за "релативизация на Сребреница“, отново постори, че Сребреница не може да се сравнява с Холокоста и концентрационния лагер в Ясеновац, пише белградската "Политика“.

"Това е тежко престъпление с елементи на геноцид, това каза и съдът, но нито един съд не може да бъде Светото писание. За някои хора това беше от полза, а за други - не. 5000 или 8000 души или 80 000 души не е същото. Не е едно и също дали се случва в газови камери или се случва с мачетета. Не знам кой би се засегнал от тези мои думи“, заяви Миланович на пресконференция.

Той посочи, че няма нищо лошо в изявлението му и заяви, че всяка критика към него в БиХ среща същите реакции, съобщават хърватските медии.

"Аз не съм ментор на (лидерът на босненските хървати Драган) Чович, реалността е, че той е представител там. Оказва се, че ХДС и СДА имат монопол върху бошняците и хърватите там и може да е така в БиХ. Изетбегович не е толкова представител на бошняците, колкото Чович е представител на хърватите“, заяви хърватският президент.

Той добави, че се е чул с лидера на ХДС в БиХ Драган Чович, който го е информирал по темата.

"Някои хора през цялото време казват, че Хърватия е била агресор и че Туджман и Шушак са били същите като Караджич и Младич. Казах, че Сребреница не е същото като Холокоста и Ясеновац... Това е безумие“, каза Миланович.

Превод и редакция: Иван Христов