"Във войната на Русия срещу Украйна ударите на руска територия не могат да бъдат избегнати. Не трябва да има ограничения върху оръжията, прехвърляни в Украйна от партньорите". Това е заявил президентът на Естония Алар Карис по време на съвместен брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде РБК-Украйна.

"Оказвайки нашата подкрепа, ние не можем да предотвратим унищожаването на съоръжения на територията на агресора, за да забавим настъплението на руските войски. И затова не трябва да има ограничения върху оръжията, които се прехвърлят в Украйна", е заявил той.

Президентът на Естония също е подчертал, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна.

"Естония ще подкрепя Украйна, докато продължава войната. Ние се присъединихме към инициативата на страните от "Голямата седморка", за да осигурим предоставянето на двустранна помощ на Украйна. Ние също така ще подкрепяме Украйна в периода от 2024 до 2027 г. Всяка година ние ще предоставяме на Украйна 0,25 процента от нашия бюджет за отбрана и насърчаваме всички останали да предоставят помощ на Украйна", е заявил Алар Карис.

Според него Естония ще отпусне 1,2 милиарда евро (2.39 милиарда лева) помощ на Украйна до 2027 г. Освен това, Естония има конкретни планове за възстановяване на Украйна, за което ще е необходимо да се използват замразените активи на Руската федерация.

Володимир Зеленски е на посещение в балтийските страни. На 10 януари, президентът на Украйна беше на работно посещение във Вилнюс. Там той разговаря с президента на Литва Гитанас Науседа. Лидерите подписаха двустранни споразумения.

Освен това Зеленски се срещна с министър-председателя на Литва и се обърна към украинската общност в страната.

На 11 януари украинският президент пристигна в Естония, където също ще проведе редица важни срещи. Латвия трябва да е следващата страна в обиколката на Зеленски.