Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси ще проведе разговори с президента Тайип Ердоган в Турция в сряда в първото посещение на президентско ниво от 12 години на фона на затопляне на отдавна замразените отношения между регионалните сили, пише Reuters.

Посещението идва, след като Ердоган пътува до Кайро през февруари, първото му посещение в Египет от 2012 г. насам, като прави важна стъпка към възстановяване на връзките, които бяха силно обтегнати от десетилетие.

 "Отношенията между Турция и Египет ще бъдат преразгледани във всичките им аспекти и ще бъдат обсъдени възможни съвместни стъпки през следващия период за по-нататъшно развитие на сътрудничеството“, се казва в изявление на комуникационния офис на турското президентство във вторник.

"Освен към двустранните отношения ще има обмен на мнения по текущи регионални и глобални въпроси, особено израелските атаки срещу Газа и окупираните палестински територии“, се добавя в съобщението.

Сиси трябваше да пристигне в Анкара в 14 часа, като съвместната пресконференция е насрочена за 17:00 ч..

Отношенията между Анкара и Кайро се сринаха през 2013 г., след като тогавашният началник на египетската армия Сиси ръководи свалянето на Мохамед Морси от Мюсюлмански братя, съюзник на Турция, който стана първият демократично избран президент на Египет година по-рано.

Морси посети Турция като президент през 2012 г.

Връзките между двете страни започнаха да се подобряват през 2020 г., когато Анкара започна дипломатическа офанзива, за да облекчи напрежението с отчуждените си регионални съперници, включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.

Турция и Египет взаимно преназначиха посланици миналата година, а Анкара обяви, че ще предостави на Кайро ударни дронове. Ердоган заяви в Кайро, че страните искат да увеличат търговията до 15 милиарда долара в краткосрочен план от 10 милиарда долара.

Турската държавна информационна агенция Anadolu съобщи, че двете страни ще подпишат около 20 споразумения за засилване на търговските връзки и сътрудничество в областта на енергетиката, отбраната, туризма, здравеопазването, културата и образованието. По думите му е планирано и задълбочаване на сътрудничеството в областта на възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG).

Турция, която осъди Израел за операцията срещу терористите от ХАМАС в Газа, изпрати хиляди тонове помощ на Египет за палестинците и похвали хуманитарните усилия на Кайро и ролята му като преговарящ в преговорите за прекратяване на огъня.