Въпреки победата на "Партия на свободата на Австрия“ на парламентарните избори през септември, президентът на страната Александер ван дер Белен връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на Австрийската народна партия (АНП) Карл Нехамер, съобщава националният ежедневник Der Standard.

В специално обръщение Ван дер Белен отбеляза, че през последните десет дни Херберт Кикъл не е успял да намери коалиционен партньо Лидерът на "Партия на свободата на Австрия“ настоя, че неговата партия е готова да състави правителство само ако той стане канцлер, а други парламентарни сили отказаха да формират коалиция с негово участие.

"Затова инструктирам Карл Нехамер, лидерът на втората по големина парламентарна партия, да състави правителство, информирах го за това тази сутрин“, обяви австрийският президент.

Той добави, че Нехамер трябва незабавно да започне преговори със Социалдемократическата партия, която стана трета на изборите.

Според ван дер Белен двете партии, в контекста на възможна коалиция с крайната десница, са изразили своите опасения относно либералната демокрация и върховенството на закона, опасенията за сигурността на чуждестранните служби, близостта на партията до Русия и разделителният и унизителен език, който политическата сила използва.

По отношение на коалицията, включваща АНП и СДА, ван дер Белен заяви, че двете партии понякога предлагат много различни решения по основни въпроси относно бъдещето на страната, така че той отбеляза, че в края на преговорите им ще има компромиси.

Ван дер Белен също би искал да "изясни“ дали може да се формира стабилна правителствена коалиция с тънко мнозинство на двете партии, или трябва да бъде привлечена трета сила.

"Вярвам в чувството за пропорция и отговорност на двете партии, както и на други, които биха участвали в преговорите“, изрази увереност президентът на Австрия.

На 29 септември "Партията на свободата на Австрия“ спечели първо място на изборите за първи път в историята на страната, като получи около 29% от гласовете  на избирателите.