Аржентинският президент Хавиер Милей подписа указ за повече от 300 реформи за либерализиране на икономиката, които все още трябва да бъдат одобрени от парламента, заяви самият държавен глава в обръщение към нацията.

"Тези реформи, от които споменах само 30 от повече от 300, са взети предвид в извънредния указ, който подписахме днес“, обяви държавният глава.

По думите му, основната цел на указа е да се постави началото на "преструктурирането“ на страната, връщането на "свободата“ и премахването на много бариери, "които забавят икономическото развитие“.

Сред мерките Милей посочи приватизация, либерализация на износа, отказ от регулиране на цените и други.

"Но това е само първата стъпка. В следващите дни ще свикаме извънредно заседание на парламента и ще им изпратим пакет от закони с искане да ускорим процеса на промени (в живота на страната)“, заяви държавният глава.

На президентските избори в Аржентина на 19 ноември победи опозиционният лидер Хавиер Милей. Той изпревари съперника си, кандидата на управляващата партия Серджо Маса, с десет процента.

Милей многократно е заявявал, че във външната си политика възнамерява да се съсредоточи върху връзките с Вашингтон, а не върху страните от БРИКС. Според него Буенос Айрес трябва да се откаже от песото и да се присъедини към страните, които използват щатския долар като официална валута, както и да премахне Централната банка и редица министерства, намалявайки правителствения апарат.

Миналата седмица министърът на икономиката на страната Луис Капуто обяви, че властите ще отслабят националната валута наполовина - до 800 песо. Освен това ще бъдат намалени субсидиите за транспорт и енергия. Държавата ще спре да финансира инфраструктурни работи и ще намали държавния апарат. Властите смятат тези мерки за неизбежни: те са необходими, за да се избегне катастрофа, хиперинфлация, поясни президентският говорител Мануел Адорни.