Президентите на страните от Вишеградската четворка (В4) се срещат в Прага днес, 22 ноември. Сред темите за обсъждане на срещата на върха на държавните глави на Чехия, Полша, Унгария и Словакия е продължаващата война  в Украйна, предава Visegrad24.

"Днес президентите на страните от Вишеградската група се срещат в Пражкия замък“, се казва в публикацията.

Освен въздействието на последиците от агресията на Русия и нарастващата помощ за Киев от страна на неговите съюзници, другата основна тема за обсъждане на президентите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Петр Павел, Анджей Дуда, Каталин Новак и Зузана Чапутова, беше борбата срещу нелегалната миграция.

Също така на срещата лидерите на В4 обсъждат ситуацията в Близкия изток и темата за разширяването на Европейския съюз.

Освен това на сутрешните преговори лидерите на Чехия, Словакия, Полша и Унгария планираха да разгледат въпроса за финансовата подкрепа за модернизацията на техните икономики, пише Expats.cz.

След дискусията се очаква президентите на четирите страни да дадат съвместна пресконференция, за да предоставят актуална информация за резултатите от срещата на върха, чийто домакин е чешкият президент.

Администрацията на чешкия президент заяви предния ден, че на срещата на В4 ще повдигнат и въпроси за развитието на проекти, финансирани от Вишеградския фонд, трансгранични и инфраструктурни проекти и транспортни връзки между страните.

Вишеградската четворка

Припомняме, че Вишеградската група включва Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Сдружението е създадено на 15 февруари 1991 г.

Миналата година Варшава реши да поднови сътрудничеството си с Будапеща във Вишеградската група. Факт е, че отношенията между страните се влошиха след началото на пълномащабната война между Русия и Украйна - докато полската страна открито се противопостави на руската инвазия, унгарската страна от своя страна продължи сътрудничеството с Москва и частично блокира въвеждането на някои санкции срещу Русия.

През март 2022 г., в отговор на широкомащабната военна агресия на Руската федерация, Чехия предложи да се обмисли приемането на Украйна във Вишеградската група.