Държавните глави на трите държави от ЕС и НАТО, съседни на Беларус - Литва, Полша и Латвия, изразиха загриженост относно "милитаризацията“ на страната. В съвместно писмо Гитанас Науседа, Анджей Дуда и Егилс Левитс заявиха, че разполагането на бойци от ЧВК "Вагнер“ и руски тактически ядрени оръжия в Беларус подкопава сигурността на региона и цялото евроатлантическо пространство, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Беларуската територия и нейните ресурси са използвани от Русия в нейната незаконна и брутална агресивна война срещу Украйна, демонстрирайки нарастваща военна интеграция между (Русия и Беларус)“, пишат тримата президенти. Разполагането на ядрени оръжия в Беларус е "ескалираща стъпка“, "поредно грубо нарушение на Основополагащия акт между НАТО и Русияи живо доказателство, че този документ вече не е в сила“.

Те виждат разполагането на бойци на "Вагнер“ и приемането на основателя на компанията Евгений Пригожин в Беларус като риск за политическата стабилност на страната "и, като следствие, потенциална загуба на контрол над конвенционалните и ядрените оръжия“, се казва в изявлението. Според информация на Минск обаче и Пригожин, и бойците му в момента са в Русия, отбелязва изданието.

С оглед на срещата на върха на НАТО следващия вторник и сряда в Литва държавните глави призоваха за "солидарност и единство", за да се противодейства на всякакви заплахи, породени от ситуацията в Беларус. Например, ядреното възпиране трябва да бъде преразгледано и "адаптирано към новите реалности“, а целта на разходите на НАТО за отбрана трябва да бъде повишена над прага от 2% от БВП.