От 1 до 31 юли на цялата територия на Гърция е имало 1470 пожара, десет от които големи, и Атина се е справила с тях много трудно и с много усилия, заяви министърът на гражданската защита на южната ни съседка Василис Кикиляс в интервю за държавната телевизия EPT и обяви по-строги наказания за подпалвачите.

Кикиляс обясни, че следващият сезон ще бъде различен, санкциите ще бъдат десет пъти по-големи за подпалвачите, но и за самите граждани, които имат законови задължения да почистват района около къщите си.

"За мен превенцията е по-важна от наказанието. Затова не говоря само за арестуваните за палежи, за небрежност. Говоря за нова култура, която трябва да съществува в цялото гръцко общество и е свързана с начина, по който обичаме страната си. Ние обичаме нашето село, нашия остров, нашия град и как да се намесим, за да подкрепим цялостните национални усилия, които се полагат“, посочи Кикиляс и обясни, че е необходимо подходящо обучение на всички за защита от пожари и превенция.

Той добави, че от друга страна, за онези малцина, които застрашават живота на хората, трябва да има различно отношение, а административните наказания на пожарната да се налагат от гръцката полиция и местната власт.