Руските подразделения на Покровско направление са успели да изтласкат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от село Прогрес. Както пише блогърът и военен наблюдател Юрий Подоляка на 20 юли, значението на този фронт е трудно да се надцени, така че украинците са оказали ожесточен съпротива там.

Според експерта превземането на Прогрес може да се сравни по значимост с овладяването на Очеретино, след което фронтът на ВСУ западно и северозападно от Авдиевка почти се срина. Украинското командване успя да го стабилизира само с цената на големи загуби.

"Сега се случва подобна ситуация. Ако успеем да притиснем противника в голяма крепост (държана от 47-а бригада на украинските въоръжени сили) северно от Прогрес, имаме отлични перспективи за по-нататъшно настъпление през Мирноград до Покровск“, отбелязва наблюдателят.

Друг плюс за Москва е, че сега руските войски могат да заобиколят силните позиции на украинските въоръжени сили на юг (на западния, висок бряг на река Волча).

Всичко това открива добри перспективи за настъпление пред руското командване. Особено като се има предвид, че настъплението на руските войски в този участък от фронта създава допълнителен натиск върху тила на Торецкия укрепен район на ВСУ.