Властите проведоха мащабно издирване на армейски резервист, издирван във връзка с най-смъртоносната масова стрелба в САЩ тази година, която предизвика шокови вълни в Мейн и остави част от щата в изолация, пише The Wall Street Journal.

Осемнадесет души бяха убити и 13 души бяха ранени при атаките в сряда вечерта, заяви губернаторът на Мейн Джанет Милс. Стрелбата е извършена отделно в зала за боулинг и ресторант на около 7 километра един от друг в Люистън, град с население от 38 500 души на 60 километра северно от Портланд.

В четвъртък вечерта полицията в тактическа екипировка обгради къща в Боудойн, извън Люистън, на същата улица, където живее заподозреният стрелец Робърт Кард, според публичните регистри. Докато дронове и хеликоптер кръжаха над тях, служителите наредиха на Кард да излезе с вдигнати ръце. Никой не се появи и около час по-късно полицията започна да напуска местопроизшествието.

Говорител на Държавния департамент за обществена безопасност разкри, че служителите изпълняват заповеди за обиск в Боудойн и не знаят дали заподозреният стрелец присъства.

Кард, на 40 години, е получил стационарна психиатрична помощ това лято, след като е започнал да чува гласове, според неговата снаха. Заповедта за арест на Кард, издадена в четвъртък, включваше осем обвинения в убийство, отчитайки жертвите, идентифицирани до този момент, казва полковникът от полицията на щата Мейн Уилям Рос.

Полицията на щата Мейн работи през нощта заедно с местните служители и Федералното бюро за разследване, за да го издирват. Повече от 350 служители на силите на реда са били ангажирани в акцията, съобщи щатската полиция.