Японският премиер Фумио Кишида заяви, че ще се оттегли от поста през септември, слагайки край на тригодишен мандат, помрачен от политически скандали и проправяйки пътя за нов премиер, който да се справи с въздействието на нарастващите цени, пише Reuters.

"Политиката не може да функционира без обществено доверие“, заяви министър-председателят на пресконференция в сряда, за да обяви решението си да не се кандидатира за преизбиране като лидер на Либералнодемократическата партия (ЛДП).

"Сега ще се фокусирам върху подкрепата на новоизбрания лидер на ЛДП като редови член на партията“, отбеляза той.

Решението му да се оттегли предизвиква състезание за заместването му като лидер на партията и в последствие като премиер на четвъртата по големина икономика в света.

Обществената подкрепа за Кишида намалява на фона на разкритията за връзките на ЛДП с противоречивата Църква на обединението и политически дарения, направени на партийни събития за набиране на средства, които остават незаписани.

Но той също се сблъска с общественото недоволство от неспособността заплатите да се увеличват заедно с нарастващите разходи за живот, тъй като страната най-накрая се отърси от години на дефлационен натиск.

"Настоящ министър-председател от ЛДП не може да участва в председателската надпревара, освен ако не е сигурен в победата. Това е като големия шампион йокодзуна в сумото. Вие не просто печелите, но трябва да спечелите с лекота“, казва Коичи Накано, политология професор в Софийския университет.

Който и да наследи Кишида начело на ЛДП, ще трябва да обедини разпокъсана управляваща група и да се справи с нарастващите разходи за живот, ескалиращото геополитическо напрежение с Китай и потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ през следващата година.

Като осмият най-дълго управлявал следвоенен лидер в страната, Кишида изведе Япония от пандемията на COVID с огромни разходи за стимулиране. Той също така назначи Казуо Уеда за ръководител на Японската централна банка (BOJ), академик, натоварен със задачата да прекрати радикалните парични стимули на своя предшественик.

Банката на Япония през юли неочаквано повиши лихвените проценти, тъй като инфлацията се наложи, което допринесе за нестабилността на фондовия пазар и изпрати йената рязко надолу.

Напускането на Кишида може да означава по-строги фискални и парични условия в зависимост от кандидата, според Шоки Омори, главен стратег за Япония в Mizuho Securities в Токио.

"Накратко, рисковите активи, особено акциите, вероятно ще бъдат засегнати най-много“, казва той.

Въпреки това отклонение в икономиката, той се придържаше към ястребовите политики за сигурност на предшественика си Шиндзо Абе, който беше убит през 2022 г.

Той разкри най-голямото военно натрупване на Япония след Втората световна война с ангажимент за удвояване на разходите за отбрана с цел възпиране на съседен Китай да преследва своите териториални амбиции в Източна Азия чрез военна сила.

С подтик от Вашингтон Кишида също поправи обтегнатите отношения на Япония с Южна Корея, позволявайки на двете страни и техния взаимен съюзник, САЩ, да продължат по-задълбочено сътрудничество в областта на сигурността, за да се противопоставят на заплахата, породена от програмите за ракети и ядрени оръжия на Северна Корея.

"Под твърдото ръководство на министър-председателя Кишида, Япония и Съединените щати поставиха началото на нова ера на отношения за Алианса“, казва американският посланик Рам Емануел в публикация в X.