Новият премиер на Великобритания сър Кийр Стармър обяви новия си кабинет - часове след като пое властта със съкрушителна победа над торите, пише Sky News.

Лейбъристката партия под ръководството на Стармър си гарантира най-малко 412 места в 650-местната Камара на общините, с което получи мнозинството, необходимо за съставяне на ново правителство. Консервативната партия, която управлява от 2010 г. насам, в момента разполага само със 121 места.

Нов министър-председател

Стармър официално встъпи в длъжност като министър-председател на страната, получавайки мандат за съставяне на правителство.

Той стана 58-ият министър-председател в историята на Обединеното кралство и третият ръководител на британското правителство по време на управлението на Чарлз III, който зае кралския престол преди по-малко от две години.

Заместник министър-председател

Анджела Рейнър е назначена за заместник министър-председател на Обединеното кралство. Тя ще заеме и поста министър на жилищното строителство, регионалното развитие и местното самоуправление. Тя ще бъде натоварена с една от основните задачи на лейбъристите - да направи прекалено скъпите британски недвижими имоти по-достъпни за жителите на страната. Нейното министерство ще трябва да представи и нова програма за икономическо развитие на депресивната северна част на Англия, където самата Рейнър е родена и израснала.

Рейнър, която нарича себе си социалистка по убеждение, е избрана в Камарата на общините през 2015 г. и се превърна в една от най-колоритните фигури в своята партия, отличаваща се с голямо внимание към проблемите на най-слабо защитените хора.

Министър на външните работи

Дейвид Лами е назначен на поста министър на външните работи в правителството на новите лейбъристи. Той се присъедини към екипа на Стармър през 2020 г. веднага след избирането му за лидер на Лейбъристката партия. В периода 2020-2021 г. той изпълняваше длъжността министър на правосъдието в сянка, преди да бъде повишен в длъжност министър на външните работи в сянка.

Лами е с гвиански корени, което той отбелязва по време на предизборната кампания.

Министър на отбраната

Джон Хийли, който е работил в правителството на Тони Блеър (1997-2007 г.), включително като заместник-министър на финансите (2002-2005 г.), е назначен за нов министър на отбраната на Обединеното кралство. През 2003 г. той подкрепя нахлуването на американски и британски войски в Ирак.

През май Хийли посещава Киев, където се среща с ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Йермак и министъра на отбраната Рустем Умеров, като ги уверява, че ще продължи да подкрепя Украйна, ако лейбъристите дойдат на власт.

Новият ръководител на британското министерство на отбраната се застъпва за увеличаване на военните разходи до 2,5 % от БВП (понастоящем около 2,3 % от БВП).

Министър на вътрешните работи

Новият ръководител на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство е Ивет Купър, която е работила в правителството на Гордън Браун. Въпросите, за които ще отговаря сега, тя е решавала в продължение на повече от 13 години.

Една от първите й стъпки на новия пост ще бъде отмяната на проекта за експулсиране на нелегални мигранти от Обединеното кралство в Руанда.

По въпроса за справянето с "руската заплаха" Купър показва единодушие с предшественика си Джеймс Клевърли. През май т.г. тя заяви, че "от все сърце" подкрепя решението на правителството на торите да изгони военния аташе на Русия от кралството.

Министър на финансите

Рейчъл Рийвс е назначена за нов министър на финансите на Обединеното кралство и ще бъде натоварена със задачата да намери средства за осъществяване на проектите на лейбъристите, без да взема заеми или да повишава данъците..