Премиерът на Соломоновите острови Мансех Согаваре се завърна в Хониара в понеделник след едноседмично официално посещение в Китай, като заяви пред репортери, че Пекин ще предостави повече бюджетна подкрепа и че критиките от страна на Австралия са "недобросъседски“, предава Reuters.

Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия и опозиционната партия на Соломоновите острови призоваха Согаваре да публикува подробности за споразумение, подписано в Пекин миналата седмица, на фона на опасения, че ще предизвика разрастване на съперничеството между великите сили в района.

Согаваре заяви на пресконференция в понеделник в Хониара, че Австралия и САЩ не трябва да се страхуват от полицейската подкрепа на Китай за Соломоновите острови, съобщи телевизия ABC.

"Критиките срещу отношенията между Китай и Соломоновите острови са... несъседски и липсва уважение“, заяви той.

Китай се съгласи да предостави бюджетна подкрепа за Соломоновите острови, добави министър-председателят.

Австралия исторически е била най-големият донор на помощ и партньор в областта на сигурността на Соломоновите острови, но напоследък страната е все по-въвлечена в китайската сфера на влияние, като дори се появи възможност за създаването на стратегическа военна база на Китай в страната.