Румънският премиер Марчел Чолаку не се съгласи с изявлението на началника на Генералния щаб Георгица Влад за необходимостта от подготовка за евентуално разпространение на руската агресия извън Украйна, пише Euractiv.

Чолаку отсече, че Румъния няма да участва в никакви войни.

Отговорът му дойде, след като Георгица Влад предупреди, че румънците трябва да се подготвят за възможността за война, главно ако Русия успее в Украйна.

"Нека останем спокойни, Румъния няма да влиза в никаква война“, увери румънският премиер.

Началникът на румънския генерален щаб подчерта, че Русия "се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията“, поради което всъщност води война не само с Украйна, но "с демократичния свят“.

"Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, на Европа, трябва да се тревожи и трябва да вземем подходящи мерки, за да бъдем подготвени“, добави той.

Началникът на румънския генерален щаб подчерта, че в случай на победа в Украйна, Руската федерация няма да спре и най-вероятно ще атакува Молдова и ще предизвика ескалация на Западните Балкани.

Подобни изявления наскоро бяха направени от военните в много страни. Германският министър на отбраната предполага, че Русия може да атакува някоя от страните-членки на НАТО след 5-8 години.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Швеция Микаел Бюден и министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин заявиха, че всички граждани на страната трябва да бъдат подготвени за война.

И главнокомандващият на норвежките въоръжени сили призова да не се губи "прозорецът на възможността“, за да се подготви за потенциална пряка конфронтация с Русия, защото това време може да приключи след няколко години.