Испания отпуска нов пакет помощ за Украйна в размер на 55 милиона евро (109.11 милиона лева) и Мадрид обещава дългосрочна подкрепа на Украйна.

Това е заявил министър-председателят на Испания Педро Санчес, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на El Mundo.

Педро Санчес е говорил днес във Върховната рада на Украйна. Той е отбелязал, че Испания, която председателства ЕС ще подкрепи украинския народ.

"Днес, 1 юли, Испания поема голямата отговорност да председателства Съвета на Европейския съюз през следващите шест месеца“, е заявил той.

Санчес е подчертал, че Украйна може да разчита на дългосрочна подкрепа от Испания и е обявил отпускането на нов пакет помощ на стойност 55 милиона евро.

"Исках да ви заявя, че ние сме с вас и ще бъдем, докато е необходимо. Исках да ви уверя, че ще подкрепяме Украйна, независимо от цената", е допълнил премиерът.

Медията припомня, че на 1 юли, премиерът на Испания Педро Санчес пристигна на работно посещение в Киев. Той ще се срещне с Володимир Зеленски.

Испания започва да председателства Съвета на ЕС, така че целта на посещението на Санчес е да потвърди подкрепата за Украйна от Испания и Европейския съюз.