Премиерът на Испания Педро Санчес е пристигнал в Киев в събота, 1 юли. Той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи РБК-Украйна с позоваване на публикация на Санчес в Twitter.

Той е публикувал видео от гарата в Киев. Там го посреща украинска делегация.

"Предавам цялата европейска солидарност на вашето правителство и парламент. Ние ще подкрепяме украинския народ, докато мирът не бъде възстановен в Европа", е написал Санчес.

Испания започва да председателства Съвета на ЕС. Целта на визитата на Санчес е да потвърди подкрепата на Испания и Европейския съюз за Украйна.

Помощ от Испания за Украйна

Украинската медия шрипомня, че испанският премиер Педро Санчес не е на посещение в Украйна за първи път от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

Страната е предоставила финансова, военна и хуманитарна помощ, както и подкрепя санкциите на ЕС срещу Руската федерация. Украински военни също се обучават в Испания.

Наскоро Министерството на отбраната на Испания обяви нови военни доставки за украинската армия. Мадрид ще предаде 20 бронетранспортьора, полева болница и четири танка Leopard.