Министър-председателят на Естония Кая Калас призова западните лидери да не изключват изпращането на сухопътни войски в Украйна – предложение, което френският президент Еманюел Макрон отправи само няколко дни, предизвиквайки истинска буря в европейските столици, отбелязва изданието Politico.  

Думите на Макрон предизвикаха ответна реакция от редица правителства, чиито лидери побързаха да уверят, няма да изпращат войски в Украйна.

Но Калас подчерта, че трябва да бъдат обсъдени всички възможности при затворени врати, включително какво повече може да се направи, за да се помогне на Украйна.

"Мисля, че това са и сигналите, които изпращаме на Русия - че не изключваме различни неща“, заяви Калас пред подкаста Power Play на Politico. "Защото всички страни разбраха, че трябва да направим всичко, така че Украйна да спечели, а Русия да загуби тази война“, допълни тя.

Докато повечето страни от ЕС и друг глобални играчи изключиха възможността да изпратят войски в Украйна – включително Германия, Обединеното кралство и САЩ – външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви в сряда, че е благодарен за дебата, който Макрон инициира, добавяйки, че "нищо не може да бъде отменено, нито една опция не може да бъде отхвърлена внезапно“.

Москва реагира гневно на изявлението на Макрон, предупреждавайки, че разполагането на западни войски в Украйна неизбежно ще доведе до конфликт между Русия и НАТО.