Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен е получила лека травма от камшичен удар, след като в петък (7 юни) е била нападната от мъж в центъра на Копенхаген, се посочва в изявление на нейния кабинет от 8 юни, предаде Reuters.

"Освен това министър-председателят е в безопасност и невредима, но е в шок от инцидента", се посочва в съобщението и се допълва, че Фредериксен е била откарана в болница за преглед след инцидента късно в петък.

Всички официални събития на министър-председателя в събота са отменени, съобщиха от канцеларията ѝ.

Датската полиция е съобщила, че в събота 39-годишен мъж ще се яви пред съдия за предварителен разпит във връзка с нападението над министър-председателя.

Полицията е посочила, че мъжът ще бъде изправен пред градския съд в Копенхаген за разпит, но е отказала да предостави повече подробности.

Фредериксен е била в състояние да си тръгне и не е имала външни признаци на увреждане след нападението, е заявил пред Reuters Сорен Кьергард, който работи като бариста в центъра на Копенхаген, след като е видял как охраната я извежда.

Нито полицията, нито кабинетът на министър-председателя на Дания съобщиха какъвто и да е мотив за нападението или дали той е носел оръжие.