В обръщение към народа в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън нарече този момент от историята "повратна точка" - битка между световните демокрации и автокрации, пише CNN.

Обръщайки се директно към американския народ, той посочи, че това е моментът, когато се опитва да събере подкрепа за финансиране на войните в Украйна и Израел.

Байдън сравни събитията от този месец в Израел с близо 20-те месеца война в Украйна. Той обвини ХАМАС и руския президент Владимир Путин, че искат "напълно да унищожат съседната демокрация“, но отбеляза, че те "представляват различни заплахи“.

По думите му, подкрепата за двете войни в Израел и Украйна е "жизненоважна за националната сигурност на Америка".

Байдън обясни, че военната помощ за Украйна помага за създаването на работни места в Америка: "Нека изясня нещо. Ние изпращаме на Украйна оборудването, което имаме в нашите складове. И когато използваме парите, предоставени от Конгреса, ние ги използваме, за да попълним нашите собствени запаси от ново оборудване, оръжия, които защитават Америка и са произведени в Америка“.

Той предупреди, че противниците и конкурентите на САЩ "наблюдават“. Байдън се обяви против ислямофобията и антисемитизма, които се засилиха през последните дни. Той се обърна към страдащите от това: "Искам да ви кажа следното: вие всички сте американци“.

Американският президент спомена скорошното си пътуване до Израел, където се срещна с израелски официални лица и потвърди подкрепата на страната. Той каза, че докато е бил там, е "видял хора силни, решителни, издръжливи, а също и ядосани, в шок и дълбока, дълбока болка".

Той също така повтори обещанието си да върне американските заложници у дома в Америка, като каза, че "за мен няма по-висок приоритет от безопасността на американците, които са държани като заложници“.

Освен това Байдън повтори подкрепата си за двудържавно решение, като заяви, че "Израел и палестинците еднакво заслужават да живеят в сигурност, достойнство и мир“.

Американският президент се опита да направи ясно разграничение между ХАМАС и палестинския народ. Той каза, че въоръжената група "не представлява палестинския народ" и я обвини, че използва палестинците "като живи щитове". Той заяви, че "сърцето му е разбито от трагичната загуба на палестински животи" и добави, че САЩ "остават ангажирани с правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение".

Той също така обяви официално, че ще изпрати "спешно искане за бюджет" до Конгреса, за да помогне в подкрепа на Израел и Украйна.