Иранският външен министър, който се намира в Бейрут, заяви, че Техеран подкрепя прекратяването на огъня в страната, стига то да е съпроводено и със спиране на огъня в Газа, предава Sky News.

"Подкрепяме усилията за прекратяване на огъня, при условие че то е приемливо за ливанския народ, приемливо за съпротивата и, трето, е синхронизирано със спиране на огъня в Газа", заявява Абас Аракчи.

Той също така твърди, че присъствието му в Бейрут "при тези трудни обстоятелства" доказва, че Иран подкрепя Ливан.

Междувременно командирът на иранската Революционна гвардия предупреди, че ако "израелците нападнат Иран", те ще се насочат към енергийната и газовата инфраструктура на Израел.

"Ако окупаторите направят такава грешка, ние ще атакуваме всичките им енергийни източници, инсталации и всички рафинерии и газови находища", заяви Али Фадави, цитиран от полуофициалната иранска информационна агенция SNN.

По-рано ВВС съобщи, че външният министър на Иран Абас Арагчи е в Бейрут. Това е първото официално и обявено посещение на високопоставен ирански политик, откакто Израел се насочи към лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, който беше убит при масирана израелска атака в Южен Бейрут на 27 септември.