Очакваните разговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган ще доведат до удължаване на Черноморската инициатива за износ на зърно, която изтича следващата седмица, предава РИА Новости.

Позовавайки се на запазил анонимност източник, запознат с преговорите, агенцията съобщава, че "към днешна дата няма оптимизъм“ за удължаване на сделката. Москва потвърди това многократно през последните седмици.

"Нашата практика показва, че именно преговорите между двамата лидери са в състояние да променят ситуацията, сегашният труден период не е изключение“, цитира агенцията думите на източника си. По думите му "днес това остава единствената надежда“.

В събота Ердоган призова Русия да удължи сделката за зърно, която изтича на 17 юли, с поне три месеца и обяви посещение на Путин в страната през август. От Кремъл подчертаха, че не са планирани телефонни разговори между двамата лидери и не е сигурно, че ще проведат среща.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да разреши връщането в Украйна на петима командири от частта "Азов“, пленени след падането на завода "Азовстал“ в Мариупол. От Кремъл заявиха, че Анкара е нарушила споразуменията.

Сделка за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция между Русия и Украйна през юли 2022 година, има за цел да предотврати глобална продоволствена криза, като позволи безопасното изнасяне на украинско зърно от черноморските пристанища.