След масовото убийство в Ювалди, Тексас, където 18-годишният Салвадор Рамос застреля вчера 21 души и бе убит, президентът на САЩ Джо Байдън и други влиятелни демократи се обявиха за по-строг контрол върху продажбите на оръжия, отбелязват изданията по света.

Мнозина републиканци обаче все още се противопоставят на предложения от този род с мотива, че нови ограничения няма съществено да намалят този род масови убийства и ще накърнят конституционното право на американците да носят оръжие, посочва в коментар "Вашингтон пост“.

В Америка има повече огнестрелни оръжия, отколкото в която и да било друга държава - над 300 милиона, горе-долу по едно на всеки гражданин; много са и убийствата, извършвани с тях. Докато в цяла Япония, където има наброяват по-малко от едно оръжие на 100 жители, обичайно загиват от куршуми под 10 души годишно, се казва в статия от "Ню Йорк таймс“.

Тексас дълго време имаше едни от най-рестриктивните закони за огнестрелните оръжия в САЩ и се гордееше, че е щат с отговорни притежатели на оръжия, припомня всекидневникът.

Мислите и молитвите вече не са достатъчни - просто ни трябват законодатели, притежаващи воля да спрат този бич на въоръженото насилие в Америка, който убива нашите деца, цитира на сайта си Би Би Си бившата кандидатка за президент на САЩ Хилари Клинтън.

По време на своята кампания за Белия дом Байдън обеща да въведе по-строги проверки при продажбите на огнестрелни оръжия и да намали смъртността от употребата им, водеща сега до десетки хиляди жертви годишно. Но Байдън и демократите не успяха да получат достатъчно гласове в Конгреса, за да прокарат проект за проверка на самоличността при такива продажби, напомня британската радиотелевизионна корпорация.

Америка е в шок, Байдън – между вълнение и скръб. В реч след инцидента обаче държавният глава само констатира трагедията, призова към молитви за жертвите и близките им, но дори не спомена за Конгреса, пише френският "Монд“. "Мисълта, че едно 18-годишно момче може да влезе в оръжеен магазин и да купи две щурмови пушки, е просто неприемлива“, цитира вестникът речта на президента.

Съединените щати са единствената развита страна, където стрелбите в училища "безнадеждно се повтарят една след друга", изтъква френският "Фигаро“. Ужасната стрелба в Тексас незабавно съживи дебатите за огнестрелните оръжия в САЩ, но без никаква перспектива за резултати, се констатира в статия на френското издание "Нувел обсерватьор“.

Свободното носене на оръжие е законно в повечето щати на САЩ. Най-либерални са правилата за притежание на оръжия в Мейн, Луизиана и Аляска. В 43 от общо 50 щата и 1 федерален окръг за покупка на оръжие не се изисква лиценз или регистрация, напомня руският "Известия“.