Кралицата погледна назад към година, белязана от лична, както и от национална скръб в своето послание за Коледа – първата след загубата на съпруга, но все пак се опита да даде по-обнадеждаващ тон за следващата година, пише британският вестник The Guardian.

Тъй като втората година, белязана от пандемията от Covid-19, наближаваше своя край, 95-годишната кралица каза, че може да разбере чувствата на всички, които са загубили близки, след като самата тя беше опечалена през април. Въпреки това тя очаква с нетърпение да стане първият британски монарх, който ще отпразнува платинен юбилей – 70 години на трона – през 2022 г.

"Въпреки че това е време на голямо щастие и добро настроение за мнозина, Коледа може да бъде трудна за тези, които са загубили близки. Тази година особено разбирам защо“, каза кралицата в годишното си телевизионно обръщение.

Тя носеше същата брошка с сапфирени хризантеми като на медения си месец през 1947 г. и показа снимка в рамка на нея и принц Филип, херцогът на Единбург, на 60-ата годишнина от сватбата им.

Нейно Величество благодари на нацията, че е почерпила голяма утеха от "топлотата и обичта“, показани в почитта към живота на херцога на Единбург. "Чувството му за дълг, интелектуалното му любопитство и способността му да изтръгне забавното от всяка ситуация бяха неудържими. Този палав, любопитен блясък беше толкова ярък в края, колкото когато го видях за първи път“, добави тя.

Тя също така говори с любов за принцовете Чарлз и Уилям и техните семейства за техния споделен фокус върху изменението на климата.

Но не спомена нито на екрана, нито по име по време на деветминутното излъчване средния си син принц Андрю или Хари и Меган; и тримата наскоро се оттеглиха от кралските задължения.

Личното послание е особено подходящо, като се има предвид сътресението, което много семейства са преживели през поредната година, засегната от коронавирус. Кралицата призна влиянието на варианта на "Омикрон“, след като отмени редовното си пътуване до Сандрингам, за да прекара Коледа в Уиндзор.

Към нея се присъединиха Чарлз и Камила, съобщи Кларънс Хаус.

Кралицата, чиято реч беше записана в Бялата гостна в замъка Уиндзор, каза: "Докато Covid-19 отново означава, че не можем да празнуваме така, както може би сме искали, все още можем да се насладим на многото щастливи традиции.“

Тя добави: "Сигурна съм, че някой някъде днес ще отбележи, че Коледа е време за деца. Това е завладяваща истина, но само половината от историята. Може би е по-вярно да се каже, че Коледа може да говори с детето във всички нас. Възрастните, обременени от притеснения, понякога не виждат радостта в простите неща, за разлика от децата."

"И за мен и моето семейство, дори ако тази година липсва един познат смях, ще има радост в Коледа, тъй като имаме шанса да си спомним и да видим отново чудото на празничния сезон през очите на нашите малки деца; от които с удоволствие приветстваме още четирима тази година."

Кралицата също намекна за перспективата да се събере отново с любимите хора през новата година.

Тя каза: "Февруари, само след шест седмици, започва началото на моята платинена юбилейна година, която се надявам да бъде възможност за хората навсякъде да се насладят на чувството на общност… и също така да гледат напред с увереност."

И тя добави, че следващото лято нацията ще бъде домакин на Игрите на Британската общност. "Понастоящем щафетата обикаля на длъж и на шир Британската общност, насочвайки се към Бирмингам, фар на надеждата в своето пътуване. Това ще бъде шанс да отпразнуваме постиженията на спортистите и събирането на съмишленици“, каза тя.

Кралицата заключи: "Пожелавам на всички Ви много щастлива Коледа!"

***

Лондон. Лейбъристите натрупаха преднина от осем процента пред консерваторите след тежки няколко седмици за Борис Джонсън, разкрива днес анкета, поръчана от The Sunday Times.

Близо 25 000 души са били анкетирани за избирателните нагласи и резултатите дават първата подробна представа за отношението на обществеността към скандалите обхващащи управляващата партия.

Резултатите от анкета район по район, проведена между 1 и 21 декември, предполагат, че Кийр Стармър, лидерът на лейбъристите, ще спечели общите избори с мнозинство от 26 места. Джонсън ще загуби мястото си парламента и би станал първият действащ премиер, отпаднал от парламента.

Петима други министри от кабинета, включително Алок Шарма, председател на Конференцията за климата, и Джордж Юстис, министър на околната среда, също ще загубят местата си, според проучването на Focaldata.

Анкетата е проведена в период от три седмици, в който Джонсън претърпя пагубен бунт, поражение на частични междинни избори в район, което торите заемаха близо 200 години, разкрития за незаконни партита, проведени на Даунинг стрийт миналата Коледа и нарастване на случаите на "Омикрон“.

Докато някои консерватори ще бъдат шокирани от констатациите, мнозина ще си помислят, че е можело да бъде много по-лошо и ще бъдат изненадани, че Стармър не се е справил по-добре през "катастрофалния декември“.

Преди малко повече от две години Джонсън доведе торите до най-голямата им изборна победа след Маргарет Тачър през 1987 г. Но консервативната коалиция, която той изгради върху основите на Брекзит, изглежда се разпада, като лейбъристите набират гласове в бившите си райони.

Новото допитване дава на лейбъристите 40 процента, а на торите - на 32 процента. То прогнозира, че лейбъристите ще спечелят 338 места, а консерваторите 237. Това ще представлява най-слабият резултат на консерваторите, откакто Майкъл Хауърд ръководи партията на общите избори през 2005 г.

Шотландската народна партия ще остане доминиращата партия в Шотландия с 48 от 59 места, което ще се тълкува като вот на доверие към Никола Стърджън, първият министър.

Либералдемократите, които отпразнуваха две шокиращи победи на частични избори тази година, няма да успеят да постигнат по-нататъшен напредък и партията на сър Ед Дейви ще спечели 11 места, същото като през 2019 г.

***

Лондон. Според докладите училищата ще отворят вратите си за ученици през януари въпреки нарастващите случаи на коронавирусна инфекциям пише London Evening Standard.

Съобщава се, че Борис Джонсън е казал на министъра на образованието Надим Захауи, че е "абсолютно решен" да запази училищата отворени, след коледните празници.

Януари е важна част от училищния календар, припомня вестникът.

Големите ученици трябва да се явят на пробни изпити за GCSE и A-level през януари, което ще бъде от съществено значение за имформация на учителите за представянето им и ще им дадат индикация какви оценки да дадат на учениците, ако националните изпити бъдат премахнати през лятото.

Смята се, че Джонсън и Захауи обсъждат темата дали училищата трябва да се връщат през януари всеки ден, защото образованието остава първостепенен приоритет на правителството.

Миналия януари децата бяха изпратени вкъщи, когато училищата отново затвориха, след като прекараха месеци в онлайн уроци от март до септември на фона на пандемията на Covid-19.

Въпреки това нарастват опасения относно потенциалното затваряне на училища и хаоса от изпитите през януари, които ще се отразят върху децата.