Съединените щати и Япония ще обединят сили за разработването на защита срещу хиперзвукови ракети и базирани в Космоса оръжия, се казва в съвместно изявление на двете страни, публикувано в петък и цитирано от британския вестник The Times.

След онлайн среща между министрите на отбраната и на външните работи на двете страни, те са се споразумели да си сътрудничат по-тясно за разработването на военни технологии и са осъдили "усилията на Китай да подкопае основания на правила ред“.

Антони Блинкен, държавен секретар на САЩ, каза: "Нашите съюзници трябва не само да укрепят инструментите, с които разполагаме, но и да разработят нови.

Северна Корея тества в сряда оръжие, за което твърди, че е хиперзвукова ракета и за която националната пресагенция съобщи, че е поразила директно цел на повече от 400 мили. Хиперзвуковите ракети - тези, които могат да летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука - представляват по-голяма заплаха от техните балистични аналози, тъй като могат да пътуват по-бързо и на по-ниски височини, което ги прави по-трудни за прихващане.

Но въпреки факта, че севернокорейската ракета беше изстреляна към териториалните води на Япония, основната загриженост на Токио и Вашингтон е от все по-напористия Китай.

Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, каза за преговорите: "Срещаме се на фона на повишено напрежение и предизвикателства пред свободния, стабилен и сигурен Индо-Тихоокеански регион, какъвто искаме и двете страни – предизвикателства, породени от ядрените амбиции на Северна Корея и от принуждаващото и агресивно поведение на Китайската народна република.

Китайското външно министерство заяви, че "съжалява“ за изявленията, направени от САЩ и Япония, и ще подаде официални възражения до двете страни.

Япония също така се съгласи да бъде домакин на въоръжените сили на САЩ за още пет години и да увеличи приноса си към разходите им с около 5 процента до 1,8 милиарда долара годишно. В азиатската империя има повече от 50 000 американски военни, разположени в десетки бази в цялата страна, като голяма част от тях са базирани на островите Окинава, най-близката точка на Япония до Китай.

През последните седмици имаше огнища на коронавирус в американските бази в Япония, които се разпространиха в околните общности. Йошимаса Хаяши, японският външен министър, помоли своя американски колега по време на срещата да ограничи движението на персонал извън базите и поиска те да бъдат задължени да носят маски, когато напускат периметъра й.

***

Лондон. Старата шега за ръководения от Съветския съюз Варшавски договор беше, че той е единственият военен съюз, който атакува себе си, след като танковете му влязоха в Прага през 1968 г., за да смажат движението за реформи там. С разполагането на войски от ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Казахстан в четвъртък, някои чуха "зловещо ехо“ от така наречената Пражка пролет от 1968 г. и съветското смазване на Унгарската революция през 1956 г., пише британският вестник The Guardian.

Замислена като пакт за взаимна отбрана, ОДКБ не е извършвала никакви съвместни разполагания на военни части от основаването си през 1999 г. Сега тя е призована да потуши вътрешните вълнения в една от своите държави-членки.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че бунтът е вдъхновен от подкрепяни от чужбина "терористи“, за да оправдае извикването им, но факта, че се обръща към ОДКБ предполага, че той вече не чувства, че може да се доверява на собствените си сили. Когато дойде искането на Токаев, ОДКБ се отзова за броени часове, а в четвъртък сутринта руски парашутисти вече започнаха да пристигат в Казахстан.

В твърдо обръщение към нацията в петък, в което той каза, че лично е одобрил заповеди за стрелба по живи хора, Токаев изказа "специални благодарности“ на Владимир Путин за изпращането на войските, но каза, че те не са участвали в никакви битки.

Силите наброяват общо около 2500 души, съобщи регионалният алианс, а руското министерство на отбраната каза, че са били използвани за охрана на ключови инфраструктурни обекти.

Някои в Москва похвалиха решението за намеса. Максим Сучков, директор на Института за международни изследвания към МГИМО, водещ московски университет, отхвърли сравненията с интервенциите на Варшавския договор от съветската епоха като "пропаганда“ и каза, че тази "кратка мисия“ може да повиши позицията на Русия в региона.

Събитията в Казахстан представляват "криза, в която Москва може да бъде инструментална и полезна“, написа Сучков в“Туитър“

Едно определено сходство с Варшавския договор е, че въпреки че ОДКБ е съюз, решението за намеса почти сигурно е взето в Москва. Това беше приветствано от беларуския Александър Лукашенко, който през 2020 г. успя да смаже огромна революция, използвайки собствените си вътрешни сили, но Путин взема важните решения.

Руският президент може да се надява, че една кратка мисия бързо ще възстанови реда и ще остави Казахстан благодарен и длъжник на Москва, но операцията крие рискове.

Фактът, че ходът на ОДКБ се разглежда като руска намеса, предизвика ужас у мнозина в Казахстан, където едно от основните постижения на бившия президент Нурсултан Назарбаев беше избягването на големия конфликт между казахстанското мнозинство и етническото руско малцинство в страната.

Казахстан гордо провежда "многовекторна" външна политика от години и близките му отношения с Москва бяха компенсирани от добрите отношения със западните държави. Когато в сряда се появи новината за искането на Токаев до ОДКБ, главният редактор на държавната телевизия RT Маргарита Симонян изложи списък с искания.

"Определено трябва да помогнем, но трябва да поставим и някои условия“, написа тя в "Туитър“. Те включват превръщането на руския като втори държавен език в страната и признаването на Крим като част от Русия.

Това може би беше знак за това как някои в Москва гледат на ОДКБ. Ако Токаев успее да смаже протестите с помощта на Москва, руснаците може да очакват услуги в замяна.

***

Лондон. Британското министерство на отбраната направи изявление, че руска подводница през 2020 г. е повредила антена, теглена от британската фрегата HMS Northumberland. Изявлението на представителя на ведомството е цитирано от вестник The Sun.

"В края на 2020 г. руска подводница, проследена от HMS Northumberland, влезе в контакт с теглен елемент на хидроакустичната й станция", съобщи агенцията. "Кралският флот редовно наблюдава чуждестранни кораби и подводници, за да осигури отбраната на Обединеното кралство.“

Според вестника подобен инцидент може да е първият след Студената война. Твърди се, че това се е случило в Северния Атлантик на около 200 мили (над 300 км) северно от бреговете на Шотландия. Източник на The Sun съобщи, че фрегатата е разположила срещу подводницата хидроакустична станция (GAS) с дълга гъвкава антена, но е била принудена да прекъсне мисията и да се върне в пристанището поради повреда на антената, която е била "влачена по протежение на корпуса на подводницата." Поради това тегленият елемент е бил повреден

"Въпросът е дали това е инцидент или е направено нарочно“, каза пред изданието пенсионираният командир на британския флот Том Шарп и добави, че не може да изключи втория вариант. В същото време друг събеседник на изданието от британския флот каза, че почти сигурно става дума за случаен сблъсък, при който с голяма вероятност е повредена и руската подводница.